Categorie
Categorie
Prijs
Prijs - slider
27140
Kleur
Kleur
Perspex Helder 2 mm
Acrylaat Helder 10 mm
139.50 per m2
Perspex Helder 2 mm
Acrylaat Helder 2 mm
27.95 per m2
Perspex Helder 2 mm
Acrylaat Helder 3 mm
39.90 per m2
Perspex Helder 2 mm
Acrylaat Helder 4 mm
52.00 per m2
Perspex Helder 2 mm
Acrylaat Helder 5 mm
71.00 per m2
Perspex Helder 2 mm
Acrylaat Helder 6 mm
82.00 per m2
Perspex Helder 2 mm
Acrylaat Helder 8 mm
102.00 per m2

Acrylaat plaat op maat gezaagd

Acrylaat is een kunststof dat we veelal kennen onder een andere naam, namelijk Plexiglas. Acrylaat is echter de technische benaming. Plexiglas en ook Perspex zijn bekende merken van acrylaat.

Acrylaat is er in vele soorten en maten, en wordt op verschillende manieren geproduceerd en ook in verschillende varianten gemaakt. De keuze in acrylaat is enorm. Dit komt omdat de mogelijkheden met dit materiaal ook ruim zijn. Hierdoor is er een breed pallet aan keuze om dit materiaal toe te passen voor verschillende doeleinden. Bij Global Plastics zagen wij alle acrylaat platen netjes en gratis op maat zonder rest.

Acrylaat Plaat

Eigenschappen van Acrylaat

De eigenschappen van acrylaat zijn heel herkenbaar, al is er zeker overlap met vergelijkbare kunststoffen zoals Polycarbonaat.

Acrylaat is kunststof relatief taai materiaal. Acrylaat is namelijk een glasvervanger en omdat de prijzen van glas steeds hoger werden zijn er alternatieven ontwikkeld. Qua eigenschappen is acrylaat dan ook taaier gemaakt dan glas. Hierdoor gaat het minder snel stuk. Acrylaat kan wel breken of scheuren, maar valt niet helemaal uiteen zoals dat bij glas zou gebeuren. Acrylaat is dan ook 25x sterker dan gewoon glas.

Het gewicht van acrylaat is eveneens niet heel hoog. Het soortelijk gewicht is 1,2 kg per mm dikte per m2. Dit betekend dat een plaat van 4 mm dik, 4,8 kg weegt per m2. Het is dus goed handelbaar.

In de productie van acrylaat kunnen we ook een onderscheid maken. Er zijn namelijk XT platen gegoten platen. De XT platen worden door middel van extrusie gemaakt. XT is er alleen in helder en opaal. Naar deze platen is ook de grootste vraag. XT wordt sneller geproduceerd. De vraag naar helder en opaal werd steeds groter, vandaar de ontwikkeling naar een snellere manier van produceren. Alle andere kleuren, en ook helder en opaal, worden in gegoten gemaakt. Dit is vloeibaar acrylaat dat in een glazen mal wordt gedaan en daar uit hard. Het effect is dat de gegoten nog vlakker zijn en ook minder spanning in de plaat hebben. Bij warme bewerkingen is dit vaak handiger zodat de platen minder snel breken of scheuren.

Acrylaat wordt zeker niet alleen als plaatmateriaal gemaakt. Er is ook rondstaf, vierkantstaf en buismateriaal dat van acrylaat wordt gemaakt. Uiteraard zijn de toepassingen van die vormen heel anders dan bij plaatmateriaal. Ook is de kleur dan vrijwel altijd helder.

De afmetingen van acrylaat zijn bij XT altijd 3050 x 2050 mm. De opaal platen in XT hebben soms wel overlengtes zoals 4000 x 2050 mm en 6000 x 2050 mm.

De gegoten platen zijn er altijd op 3050 x 2030 mm. Dit is de standaard fabrieksmaat. Platen kunnen wel op andere maten worden gemaakt, maar vrijwel altijd zijn het de 3 x 2 platen. Alleen de dunnere diktes zijn vaak kleiner en ook de hele dikke platen zijn vaak kleiner.

Acrylaat kan tegen temperaturen van 60 a 65. Vanaf die temperatuur is het te bewerken. Platen kunnen met die temperatuur gebogen worden. Het smeltpunt ligt rond de 100 graden.

De dikte van acrylaat platen begint bij 1 mm en kan oplopen tot enkele honderden millimeters. De breedte van de diktes verschilt per kleur. In helder en opaal zijn er meer keuzes. De kleuren zijn vaak 3 mm dik.

Acrylaat plaat op maat

Assortiment Acrylaat

Het assortiment aan acrylaat is heel groot. Uiteraard hangt dit sterk af van ieder merk. Ieder merk heeft een aantal overlappende kleuren, maar heeft ook een eigen pallet aan dessins die ze ontwikkelen. De keuze is dan ook erg groot. Als de ene leverancier een kleur niet heeft, dan zegt dat zeker niet dat een ander het niet kan hebben.

Helder en opaal zijn “kleuren” die vrijwel alle fabrikanten ontwikkelen. Zoals gezegd zijn deze platen er in XT en gegoten.

Als we kijken naar de kleuren, dan zijn deze in vele categorieën te verdelen. Allereerst zijn er de massieve kleuren. Dit zijn de niet transparante kleuren. Ze laten tot maximaal 3% licht door. Gemiddeld hebben de meeste merken zeker zo’n 30 verschillende kleuren. Uiteraard zijn de platen er ook in wit en zwart.

Daarnaast zijn er de transparante kleuren. Ook daarin zitten veel verschillen. De standaard transparante kleuren zijn vaak basiskleuren die volledig doorzichtig zijn. De meeste fabrikanten hebben ruim 10 verschillende kleuren hiervan. Daarnaast zijn er sommigen die ook speciale fluor kleuren hebben. Ook die zijn volledig doorzichtig, maar hebben ook een speciale gloed die goed zichtbaar is op de randen. Verder zijn er de smokekleuren. Dit zijn vaak bruin en grijstinten. Die platen zien we veel bij boten en caravans. De overige kleuren zijn platen met een lichte gloed zoals blauw of groen, of glasslook platen. De meeste platen hebben een glossy afwerking aan het oppervlak. De witte en zwarte platen worden vaak ook met 1 of 2 matte zijdes geproduceerd.

In acrylaat zijn er ook de zogeheten frosted of gezandstraalde platen. Deze zijn aan het oppervlak ook mat en hebben een hele lichte structuur. De platen zijn allemaal transparant en laten allemaal licht door.

Verder zijn er altijd speciale uitvoeringen in acrylaat. Platen met spikkels erin of combinaties van kleuren. Iedere fabrikant heeft hierin zijn eigen pallet aan speciale platen.

Acrylaat verwerken

Acrylaat bewerken kan op allerlei verschillende manieren. Er zijn maar weinig kunststoffen waarmee je zoveel bewerkingsmogelijkheden hebt. We zetten ze even uiteen.

De meest gebruikte is simpelweg het zagen van acrylaat. Dit kan met grote machines gedaan worden, maar uiteraard kunt u dit ook prima thuis doen. Met een cirkelzaag of decoupeerzaag kunt u de platen ook prima zagen. Kleine tandjes gebruiken en lage toeren en u gaat als een mes door de boter.

Frezen lijkt sterk op zagen, maar het voordeel is dat er ook speciale vormen gemaakt kunnen worden. Dit kan namelijk prima met acrylaat.

Laseren is een alternatief voor frezen. Het grote voordeel van laseren is dat het nog preciezer is dan frezen. De hoeken die gemaakt kunnen worden zijn nog scherper waardoor er nog meer mogelijkheden zijn qua vormen en toepassingen. Een laser kan vaak ook graveren. Hiermee kunt u teksten, plaatjes of andere dingen op acrylaat laten zetten.

Zoals we eerder hebben uitgelegd is acrylaat bij een temperatuur van 60 a 65 graden te vervormen. Zo kunnen ze ook gebogen worden. De platen kunnen dan in een bepaalde hoek worden gezet. Die blijft zo als de plaat weer is afgekoeld. Koud zetten is niet mogelijk met acrylaat.

Om mooie gladde en glimmende randen te krijgen is polijsten een optie. Met een diamantpolijstmachine of doormiddel van vlampolijsten kunnen de randen hetzelfde gemaakt worden als het oppervlak van de platen. Ook met een laser worden de randen zo glad en glimmend.

Een laatste bewerking die mogelijk is, is lijmen. Uiteraard wordt acrylaat veelal gebruikt in combinatie met andere producten. Om ze aan elkaar te bevestigen kan dit door middel van lijm. Polymax is een lijmsoort die goed werkt met acrylaat en niet uit bijt. Als u 2 acrylaat platen aan elkaar wilt lijmen is Acryfix ook een optie. Die lijm geeft een chemische reactie waardoor de platen aan elkaar versmelten. Deze lijm wordt vaak gebruikt bij het maken van stofkappen.

Acrylaat op maat

Toepassingen Acrylaat

De toepassingen van acrylaat hangen vaak samen met de eigenschappen en kleuren van het materiaal. Heldere platen worden vaak gebruikt voor glasvervanging. Om die reden zijn ze ook ontwikkeld. Een ruit van uw tuinhuisje vervangen of een mooi glazen dak creëren in uw veranda, het is allemaal mogelijk met acrylaat. De platen kunnen goed buiten worden toegepast en hebben UV-bescherming in de plaat waardoor ze niet snel vergelen.

Opaal platen zien we vrijwel altijd terug bij lichtbakken of toepassingen met licht. De platen zijn mooi wit als oppervlak maar laten veel licht door. De lichtbron is echter niet zichtbaar, en om die reden zijn de platen heel praktisch.

De kleuren in acrylaat hebben vaak meerdere toepassingen. Het maken van freesletters gaat goed met de massieve kleuren. De transparante kleuren worden vaak gebruikt voor toepassingen met licht. Ook in de interieurinrichting van bijvoorbeeld winkels zien we dit gebruik terug. Zo kan een huisstijl met een kleur worden doorgetrokken in het interieur. Frosted kleuren laten het licht bijzonder mooi door. Ze hebben een mooie lichttransmissie. Die platen worden vaak gebruikt in combinatie met ledlicht. Ze verhullen de lichtbron maar laten het licht mooi door. Ook naambordjes, signing, en andere reclameuitingen worden vaak gemaakt van acrylaat.

Ook door middel van bewerkingen zijn er meerdere toepassingen, zoals mooie awards die van acrylaat kunnen worden gemaakt of stofkappen, displays, standaards en vele andere mogelijkheden. Het is vooral de creativiteit van de gebruiker die bepaald waar het materiaal voor kan worden gebruikt.