Categorie
Prijs
4260

Aluminium Sandwichpaneel op maat geleverd

Aluminium sandwichpanelen zijn kunststof platen die de afgelopen jaren aan populariteit hebben gewonnen. Door de eigenschappen van de plaat is het een waardige vervanging of afweging voor bijvoorbeeld geschuimd PVC of HPL. Bij Global Plastics vindt u dan ook meerdere aluminium sandwichpanelen in zowel wit als meerdere kleuren en speciale afwerkingen zoals RVS. Wij zagen deze platen netjes en gratis op maat zonder rest.

Aluminium Sandwichpaneel offerte

Welke merken van Aluminium Sandwichpaneel zijn er?

Zoals bij veel andere kunststoffen zijn er soms merken die soms bekender zijn dan de kunststof zelf. Denk hierbij aan Plexiglas, Lexaan en Trespa. Voor aluminium sandwichpanelen is dat ook zo. Dibond is namelijk een gerenommeerd merk. Foto’s op Dibond worden bijvoorbeeld veel aangeboden. Dibond is echter een merknaam, net zoals andere A-merken op de markt zoals C-Bond of Alupanel. Toch zijn er ook veel andere merken op de markt. Deze bieden lang niet altijd dezelfde kwaliteit. De productie vindt veelal plaats in China en Hongkong. Sommige fabrieken leveren hoge kwaliteit, maar er is ook mindere kwaliteit op de markt. Deze platen hebben een dunnere aluminium laag, of de kern is van ander materiaal gemaakt. Ook de coating kan van een andere kwaliteit zijn.

Aluminium Sandwichpaneel Wit

Eigenschappen van Aluminium Sandwichpaneel

Als we kijken naar de eigenschappen van aluminium sandwichpanelen, dan zien we dat het materiaal behoorlijk stijf en vlak is. Voor zo’n dunne plaat zie je dat niet vaak. Alleen HPL is vaak ook op dunne diktes relatief vlak. Het materiaal is dan ook niet erg buigzaam.

Een aluminium sandwichpaneel is opgebouwd uit meerdere lagen. De kern van het materiaal bestaat onder andere uit PE. Dit wordt omsloten aan weerszijden met een aluminium laag. De betere platen hebben aan weerszijden 0,3 mm aluminium. Platen van een iets lagere kwaliteit hebben vaak 0,24 of 0,2 mm aluminium. De toplaag is een coating die eveneens de kleur van de plaat bepaald. Dit is vaak wit, maar er zijn ook unikleuren en bepaalde specials. Deze specials zijn vaak geborsteld aluminium, RVS, koper, spiegel, goud geborsteld etc.

De betere platen hebben altijd een UV-film op de plaat zitten. Deze beschermd de plaat tegen verkleuren en hij kan dan ook prima buiten worden gebruikt. Wel is het belangrijk om de randen af te schermen die zijn wel meer gevoelig voor het weer. De randen beschermen verlengt de levensduur.

Qua gewicht zijn de platen lichter dan HPL. Dit heeft als voordeel dat de platen makkelijker geïnstalleerd kunnen worden, maar wel qua eigenschappen vergelijkbaar zijn met HPL.

De afmetingen van de platen bestaat uit een aantal standaardmaten. De meest voorkomende afmetingen zijn 3050 x 1500 mm en 2440 x 1220 mm. Er worden wel overlengtes gemaakt. De zijn vaak 4000 x 2000 en 6000 x 2000 mm. De diktes van de platen beginnen bij 2 mm en lopen vaak door tot 6 mm dikte voor de witte platen. De kleuren zijn er voornamelijk in 3 mm en soms in 4 mm.

Afhankelijk van het merk zitten de kleuren van de platen aan weerszijden of aan 1 zijde. Meestal is dit aan 2 zijdes. De ene zijde is dan hoogglans en de andere zijde is mat. Bij de witte platen is dit vaak beide mat, maar ook die zijn in mat en hoogglans verkrijgbaar.

Keuze Aluminium Sandwichpaneel

Het assortiment van aluminium sandwichpanelen is redelijk ruim, maar is ook afhankelijk van de fabrikant. Wij verkopen de aluminium sandwichpanelen in wit op de volgende diktes, namelijk: 2 mm, 3 mm, 4 mm en 6 mm.

De kleuren zijn vaak 3 mm, al zijn er bepaalde merken die ze ook in 4 mm verkopen. Qua kleuren zijn de platen er in zwart, de primaire en secundaire kleuren, maar ook specials zoals aluminium geborsteld, RVS, zilver, grijs, koper geborsteld, spiegel, etc.

Qua afmetingen worden meeste platen in 3050 x 1500 mm en 2440 mm gemaakt. Er zijn wel overlengtes in wit beschikbaar van 4000 x 2000 mm en 6000 x 2000 mm.

De Ral kleur in wit is vaak RAL 9016.
Aluminium Sandwichpaneel Kleur

Is Aluminium Sandwichpaneel goed te bewerken?

De bewerkingsmogelijkheden van aluminium sandwichpanelen zijn vergelijkbaar met die van HPL. Zagen, frezen en boren zijn heel goed mogelijk. Het materiaal is simpel te bewerken en kan prima worden bewerkt met gereedschap wat u thuis heeft liggen zoals een cirkelzaag, decoupeerzaag of accuboor. Op deze manier zijn de platen in iedere gewenste vorm te maken.

Er zijn echter nog meer mogelijkheden zoals inkepen. Dit betekend dat de plaat voor iets meer dan de helft wordt uitgefreesd. De plaat is dan te knikken om een hoek van 90 graden te maken. Zo kunnen de platen gezet worden en kunnen ze een hoek om worden geïnstalleerd. Dit is bij gevelbekleding soms wel zo mooi. Dan zijn er geen profieltjes nodig en er zijn geen naden zichtbaar. Zo is het een gladde afwerking.

Verder kunnen de platen uiteraard prima worden geïnstalleerd door middel van schroeven of lijmen. Bij buitentoepassingen is het wel verstandig een flexibele kit te gebruiken. Aluminium sandwichpaneel zet niet enorm uit, maar kan wel een beetje werken. Een flexibele kit voorkomt dat de plaat los kan raken.

Toepassingen van Aluminium Sandwichpaneel

Ook de toepassingen van aluminium sandwichpaneel komt redelijk overeen met HPL platen. Ze worden vaak gebruikt als gevelbekleding. Doordat de platen er in meerdere dessins zijn en ook lichter zijn dan HPL worden ze steeds vaker gebruikt.

Het gewicht van de platen helpt ook bij signing. Waar geschuimd PVC niet buiten kan worden gebruikt voor signing is dat wel met aluminium sandwichpaneel mogelijk. Reclameborden worden dan ook vaak van aluminium sandwichpaneel gemaakt. Ook zien we dit vaak bij parkeerplaatsen. Hier worden ook kleine bordjes gemaakt van dit materiaal.

Ook naamborden bij een huis worden vaak gemaakt van een combinatie van materialen, zoals Plexiglas en aluminium sandwichpaneel.

Ook zien we steeds vaker dat de panelen worden gebruikt als voetbalbord of hockeybord in plaats van de HPL platen. Het weer heeft namelijk minder invloed op de platen waardoor ze goed buiten kunnen hangen. Een nadeel is dat platen wel kunnen deuken en die gaan er niet snel meer uit.