Categorie
Prijs
1300
Geen producten

HPL plaat Kleur op maat

Naast het gamma aan HPL in wit zijn er ook veel verschillende kleuren HPL op de markt verkrijgbaar. Afhankelijk van een merk bieden ze hun eigen assortiment aan aan kleuren. Dit zijn naast de unikleuren vaak ook speciale kleuren of dessins van bijvoorbeeld stenen of hout. Op deze pagina vindt u ons assortiment aan HPL Kleur. Dit zijn de standaard unikleuren die wij op voorraad hebben liggen. Bent u op zoek naar een andere kleur of special? Vraag hem dan gerust bij ons aan. Uiteraard zagen wij de HPL platen gratis voor u op maat.

HPL Exterieur plaat offerte

Merken in HPL Kleur

Net zoals bij de witte platen zijn er dezelfde merken op de markt voor de HPL platen in kleur. Het meest bekende merk is Trespa. Zij hebben een bijzonder breed assortiment aan kleuren in hun gamma en maken ook veel specials in verschillende dessins.

Naast Trespa zijn er ook andere A-merken op de Nederlandse markt die HPL in kleur in leveren. Denk hierbij aan Abet of Arpa. Ook zij hebben een breed gamma aan kleuren.

Op onze website vindt u HPL in kleur van zowel merk Trespa als Arpa. Uiteraard kunnen wij ook andere merken leveren. Deze kunt u altijd bij ons aanvragen.

HPL Exterieur plaat

Eigenschappen van HPL Kleur

HPL platen zijn bijzonder sterke en massieve platen. Ze zijn bijzonder vlak en kunnen nagenoeg niet gebogen worden. Die stevigheid maakt HPL kleur geschikt voor verschillende toepassingen.

Breken doen de platen ook niet snel. De platen zijn op het oppervlak bijzonder sterk en deuken niet. De hoeken van de platen zijn het meest kwetsbaar en kunnen eventueel breken, maar dit kan alleen onder een grote impact.

HPL platen hebben een hoog soortelijk gewicht. De platen zijn dan vaak ook bijzonder zwaar, zeker als we ze vergelijken met soortgelijke materialen en kunststoffen. Een HPL gekleurde plaat weegt 1,4 kg per mm dikte per m2. Dit betekend dat een 6 mm plaat zo’n 8,4 kg per m2 weegt.

HPL Kleur heeft vaak ook een UV-film op de plaat zitten. De platen worden namelijk voornamelijk buiten toegepast en kunnen die bescherming goed gebruiken. Zo verkleuren de platen niet zo snel en kunnen ze makkelijk tien jaar in weer en wind hangen. Ook zit er in de toplaag een bescherming tegen vuil. Hierdoor hecht vuil minder snel aan de plaat en heeft u er minder onderhoud aan.

Als we kijken naar de afmetingen van de HPL platen dan worden ze veelal op 3050 x 1300 mm geproduceerd. Witte HPL platen worden vaker ook op andere afmetingen gemaakt maar de gekleurde platen liggen er vaker op de standaardafmeting. Trespa hanteert een andere standaardafmeting, namelijk 3050 x 1530 mm.

Andere uiterlijke kenmerken van HPL in kleur is dat de platen vrijwel altijd een sinaasappelhuidje hebben of een bepaalde structuur. Ze worden vrijwel nooit in een gladde afwerking gemaakt. Ook is de kern van de plaat een andere kleur dan het oppervlak. De kern van HPL Kleur is bruin en bij Trespa vaak zwart.

Wat is het assortiment van HPL Kleur?

Het assortiment aan kleuren is heel divers. De meest gebruikte platen zijn vaak de unikleuren, maar ook zien we steeds vaker andere dessins die gebruikt worden. Denk hierbij aan steen- en houtmotieven. Die kunnen zowel binnen worden gebruikt voor interieurdoeleinden maar ook op een gevel.

Ook worden er steeds meer speciale dessins gemaakt voor architectonische toepassingen. Zo worden de gebouwen van gevels steeds spectaculairder.

Als we kijken naar de diktes van de platen, dan is het gros van de HPL kleur platen er in 6 mm. 8 mm en 13 mm wordt ook gevraagd, maar duidelijk in mindere mate. Die diktes worden vaker gebruikt bij grotere oppervlaktes en grotere platen. Vaak zijn de 6 mm stevig genoeg voor de toepassing.

Hoe kan ik HPL Kleur bewerken?

HPL bewerken is zeker mogelijk. Het materiaal kan gezaagd, gefreesd en geboord worden. HPL kan dan ook in iedere gewenste vorm gemaakt worden. Uiteraard kan dit ook met uw gereedschap thuis. Een cirkelzaag of decoupeerzaag kunt u hier prima voor gebruiken.

Als u een HPL plaat wilt installeren dan kan dit op meerdere manier. Vaak worden de platen geschroefd. Dit kan door middel van Torx-schroeven. Dit zijn speciale schroeven om te gebruiken voor HPL platen.

Uiteraard kunnen de platen ook gelijmd of gekit worden. Vaak gebeurd dit samen met schroeven, maar alleen lijmen is ook een optie. Als u HPL Kleur aan de gevel hangt is schroeven wel aan te bevelen. Mits u kleine plaatjes gebruikt of het bijvoorbeeld voor een douchewand gebruikt, dan kan dit ook door middel van alleen lijmen/kitten.

Verder kunnen de platen ook in een frame worden gezet. Vaak gebeurd dit alsnog in combinatie met schroeven en lijmen, maar door middel van het frame worden de randen wel netjes beschermd.

Als u platen gaat verlijmen is het vaak verstandig een flexibele kit te gebruiken. Denk hierbij aan een Polymax. HPL Kleur wordt vrijwel altijd buiten gebruikt. Hier zullen de temperaturen meer wisselen. HPL kan namelijk krimpen en groeien. Een flexibele kit is dan verstandig.

Toepassingen HPL Kleur

Sommige HPL platen hebben meerdere toepassingen. HPL Kleur zien we in minder toepassingen terug. De meest gebruikte toepassing is als gevelbekleding of boeiborden.

Uiteraard kan door de vele dessins de plaat ook voor andere doeleinden worden gebruikt. We zien HPL steeds vaker terug in interieuroplossingen. Wanden worden steeds vaker bekleed met HPL. Ook douchehokjes kunnen in alle kleuren HPL worden gemaakt. Ze kunnen goed tegen water en zijn dan ook geschikt voor die toepassing.