Categorie
Categorie
Prijs
Prijs - slider
1300
Kleur
Kleur
Geen producten

HPL plaat op maat

Global Plastics biedt een breed assortiment aan van HPL platen die wij volledig gratis op maat zagen. U besteld bij ons HPL plaat op maat zonder dat u extra reststukken erbij krijgt of betaald. U betaald dus alleen voor wat u nodig heeft.

Wij bieden meerdere soorten merken aan HPL platen aan. Onze standaard HPL platen zijn van het merk Arpa, maar we kunnen ook Abet en Trespa leveren. Kunt u ze niet bij ons online vinden? Vraag ze dan aan via de mail. Wij werken goed samen met alle fabrieken en kunnen al deze merken leveren.

HPL plaat offerte

Welke merken HPL zijn er?

Qua merken zijn er meerdere merken op de markt. Het meest bekende merk HPL plaat is Trespa. Dit merk komt uit Nederland en wordt ook nog steeds in Nederland, namelijk in Weert. Trespa is zo’n sterk merk dat veel mensen niet eens weten dat het HPL is.

Naast Trespa zijn er nog meerdere A-merken op de markt. Denk hierbij aan Abet en Arpa. Uiteraard zijn er nog meer merken verkrijgbaar. HPL komt u ook tegen onder de naam Compact en Volkern.

Welk merk u ook kiest, u koopt altijd een bijzonder sterke en taaie plaat. Of u nu gaat voor de HPL opdekplaten die veel worden gebruikt voor interieurtoepassingen, of dat u kiest voor HPL als gevelbekleding, boeibord, reclamebord of voetbalbord, HPL is altijd een goede keuze. De multi-toepasbaarbeid van HPL maakt het een gewild product. Global Plastics helpt u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw project. Neem gerust contact met ons op. Wij hebben specialisten in huis die u alles over HPL kunnen vertellen.

HPL Plaat eigenschappen

HPL is als kunststof een bijzonder stijf materiaal. De platen kun je niet buigen en zijn heel vlak. Doordat de HPL platen zo stijf zijn, zijn ze zeer geschikt voor bepaalde toepassingen. Denk hierbij een gevelbeplating en boeiborden. HPL is vrijwel onbreekbaar. Het materiaal is zo hard en taai dat je er niet gemakkelijk een deuk in krijgt. De meest kwetsbare plek van een HPL plaat zijn de hoeken. Die kunnen eventueel beschadigen.

Qua gewicht is HPL een zwaar materiaal. Het heeft een soortelijk gewicht van 1,2 kg per mm dikte. Een standaard 6 mm plaat is dan ook 8,4 kg zwaar per m2. De 6 mm zijn de meest geproduceerde platen. HPL wordt ook op andere diktes gemaakt. De opdekplaten zijn 0,9 of 1 mm dik. De massieve platen beginnen vaak bij 3 mm en kunnen tot wel 30 mm dik worden gemaakt. Dit hangt ook sterk af van de fabrikant van het HPL.

HPL kan goed buiten worden toegepast. De platen hebben UV-film aan de buitenzijde zitten die het bescherm tegen UV-straling. Hierdoor verkleuren de platen minder snel. Ook zit er een beschermlaag op die helpt tegen vuil. Dit hecht minder snel aan de plaat waardoor ze langer schoon blijven en ze simpel te onderhouden zijn.

De afmetingen die vaak geproduceerd worden bij HPL platen zijn 3050 x 1300 mm. Er worden ook alternatieve afmetingen gemaakt, al is de voorraad daar vaak veel kleiner van. Fabrieksafmetingen zijn vaak 2440 x 1220 mm, 3660 x 1610 mm en 4200 x 1810 mm. Trespa kent als HPL een afwijkende maat met 3050 x 1530 mm.

Verder heeft HPL vaak een bruine kern. Trespa heeft een zwarte kern. Qua oppervlakte worden de platen zowel met een gladde als sinaasappelhuid geproduceerd. De gladde platen zijn vaker platen die alleen binnen kunnen worden toegepast. HPL met een sinaasappelhuidje zijn vaak de exterieur platen.

HPL plaat

Assortiment HPL plaat

HPL platen worden in alle afmetingen, diktes en kleuren gemaakt. Er is veel bijzonder veel keuze qua dessins en toepassingen.

In de basis worden er unikleuren in HPL gemaakt. Dit zijn massieve platen van vaak 6 mm dik of eventueel 8 mm. Deze hebben een enkele kleur. Abet en Arpa produceren deze vaak dubbelzijdig gekleurd terwijl Trespa dit vaak enkelzijdig gekleurd produceert.

Naast de unikleuren wordt HPL ook in vele andere dessins gemaakt, zoals houtmotieven, steenmotieven en andere specials. Deze platen zien we meer terug voor interieurtoepassingen of spectaculaire gevels. In het interieur worden vaak de opdekplaten gebruikt. Deze HPL platen zijn dun en worden vaak op een massieve plaat van hout geplakt. We zien dit ook bij beursstands.

Global Plastics heeft voornamelijk de witte en gekleurde platen op voorraad liggen. Deze platen zijn voor gevelbekleding en reclameborden. Deze platen worden ook veelal het meest verkocht. Uiteraard kunnen we ook aan de andere HPL platen komen. Deze gaan op aanvraag. Op onze website ziet u HPL van zowel Arpa als Trespa staan.

Hoe verwerk ik HPL?

Afhankelijk van de toepassing zijn er ook tal van mogelijkheden over hoe HPL kan worden geïnstalleerd.

Als we kijken naar de meest gebruikte toepassing, namelijk gevelbekleding, dan worden de HPL platen vaak geschroefd en gelijmd. Schroeven gebeurd vaak met Torx schroeven. Dit zijn speciale HPL schroeven. De platen worden vaak op een raster geschroefd. Zo kunnen de platen aan de achterkant ook ademen. Dit is belangrijk aangezien HPL kan groeien en krimpen. Zeker als de platen buiten worden gebruikt, dan is meer temperatuurverschil. Ook worden de platen niet strak tegen elkaar aan geschroefd. Het is belangrijk om ruimte laten om de HPL platen i.v.m. de uitzetting van de plaat. Anders kunnen ze gaan bol staan.

Vaak worden de HPL platen ook verlijmd. Als ze aan de gevel hangen is lijmen alleen vaak niet genoeg. Voor kleine plaatjes of opdekplaten is alleen lijmen wel een optie. Bij de keuze voor lijm is het belangrijk te kiezen voor een flexibele kit zoals bijvoorbeeld Polymax. Dit bijt niet uit in het materiaal en kan meegroeien met de plaat.

HPL is zowel te zagen, frezen als boren. Dit kan met een cirkelzaag, decoupeerzaag of ijzerboor. Belangrijk is om dit niet met te hoge toeren te doen. Er komt dan teveel warmte vrij waardoor de randen enigszins verbranden.

HPL plaat banner

HPL toepassingen

Zoals eerder benoemd kan HPL voor vele doeleinden worden gebruikt. De meest gebruikt toepassing is gevelbekleding of boeiborden. Doordat HPL goed tegen weer en wind kan kunnen ze goed buiten worden toegepast. Ook hebben de platen UV-bescherming waardoor ze niet snel verkleuren.

HPL kan ook worden gebruikt als reclamebord. Veel winkels hebben vaak een reclamebord op de gevel hangen van hun bedrijf dat is gemaakt van HPL. HPL is goed te beplakken waardoor ze handig zijn als reclamebord. Ook worden ze vaak toegepast als voetbalbord of hockeybord. De HPL platen zijn erg hard en kunnen goed tegen een stootje. Om die reden zien we ze dan ook veel langs de velden.

In het interieur van bedrijven en huizen zien we ook meer HPL meer terug. Het zijn dan vaak de opdekplaten van HPL die gebruikt worden. Door het ruime assortiment aan dessins en de mooie motieven kunnen ze een interieur snel een andere uitstraling geven.

HPL is ook waterbestendig en kan dan ook als douchewand worden gebruikt. De platen worden veel gebruikt voor douchehoekjes. Deze ziet u ook als u naar het zwembad gaat. HPL kan ook als douchewand worden gebruikt of als achterwand in een keuken.

Hoe wordt HPL gemaakt?

HPL staat voor High Pressure Laminate. Dat zegt al veel over de manier waarop HPL wordt gefabriceerd. HPL is namelijk in de basis papier wat samen wordt gebracht met fenolhars. De toplaag van de HPL plaat is melaminehars. Dat is de beschermlaag van de HPL plaat. Daaronder zit het decor van de plaat wat de kleur of dessin bepaald. Die alles tezamen wordt onder hoge druk en onder hoge temperatuur geperst. De plaat is bijzonder dik maar wordt uiteindelijk gedrukt tot een plaat van een paar mm dik. In de beschermlaag van de plaat zit ook de UV-bescherming die de plaat beschermt tegen UV-straling.