Categorie
Categorie
Prijs
Prijs - slider
1300
Kleur
Kleur
Geen producten

Lexan plaat gratis op maat

Lexan is net zoals veel andere merknamen, zo bekend, dat we soms vergeten dat het materiaal anders heeft. Lexan is net zoals bijvoorbeeld Plexiglas en Trespa hier een goed voorbeeld van. Lexan, of Lexaan zoals sommigen het ook noemen, is eigenlijk Polycarbonaat. Toch leeft de naam van Lexan nog bij veel mensen. Onder aan de streep krijgt u altijd een Polycarbonaat plaat.

Ook bij Global Plastics leveren wij Lexan platen gratis op maat gezaagd, zonder afname van de rest stukken.

Lexan Plaat

Welke soorten Lexan zijn er?

Lexan laat zich verdelen in 2 soorten. Dit heeft met de manier van produceren te maken, en ook qua toepassingen zit hier een verschil in. Lexan wordt namelijk gemaakt als massieve plaat. Dit is een extrusie plaat die er qua uiterlijk hetzelfde uit ziet als Plexiglas.

Naast de massieve plaat worden er ook kanaalplaten gemaakt. Deze platen bestaan uit meerdere dunne lagen aan Lexan, en bestaan eveneens uit meerdere kanalen. Die zorgen ervoor dat de platen heel licht zijn, maar ook heel sterk en stevig. Kanaalplaten worden dan ook vaak gebruikt als dakbedekking.

Lexan plaat op maat

Zijn er kleuren in Lexan?

Het gamma aan kleuren in Lexan is niet heel breed. Zeker niet zo breed als bij Plexiglas. De meest basiskleuren zijn helder en opaal. Deze kleuren zijn er zowel bij de massieve platen als de kanaalplaten.

Toch zijn er nog een aantal varianten qua kleur. Bij de massieve platen worden ze namelijk ook gemaakt in smoketinten. Dit zijn heldere platen met een lichte gloed. Vaak zijn deze smoketinten bruin of grijs. Ze worden vaak toegepast voor bootramen en caravanramen.

Bij de kanaalplaten zien we naast de heldere en opaal platen ook de IR platen. Deze platen hebben een speciale IR bescherming in de plaat zitten. Vaak worden ze afgewerkt met een gouden gloed aan 1 zijde van de plaat. Die platen zijn er zowel in helder als opaal.

Lexan bewerkingen

Lexan is een kunststof dat prima te bewerken is. Het materiaal is bijzonder taai en het is dan ook goed te bewerken met standaard gereedschap. U kunt thuis dan ook prima met de materiaal aan de slag.

Uiteraard is Lexan goed te zagen. Dit kan met een grote machine, maar ook thuis met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Als u kleine tandjes gebruikt en niet te hoge toeren, dan gaat de zaag als een mes door de boter.

Naast zagen kunnen de platen ook gefreesd worden. Dit lijkt sterk op zagen, echter kan een frees ook andere vormen maken. Er kunnen scherpere hoeken gemaakt worden. Zo kunnen er allerlei vormen uit Lexan gehaald worden.

Boren is uiteraard ook geen probleem in Lexan. Met een ijzerboortje kunt u prima in de platen boren. Wel is het verstandig altijd 1 cm van de rand te boren. De platen gaan praktisch niet stuk.

Buigen behoort ook tot de mogelijkheden. Warm buigen is wel lastig. Die gaat door middel van een mal en wordt in de oven vervormd. Koud buigen kan ook. Zo kan een plaat onder een bepaalde kromming worden gezet. Met Lexan is dit geen enkel probleem. De plaat zal niet stuk gaan.

Verder kunnen de platen vacuüm gevormd worden. Dit kan zeker niet met alle kunststoffen. Met Lexan is dit wel mogelijk. Door middel van een machine en een mal kunnen de platen in allerlei vormen worden getrokken.

Waar kun je Lexan voor gebruiken

Door de kleur en de eigenschappen van het materiaal zien we Lexan bij een aantal doeleinden vaker terug. Een van de meest gebruikte toepassingen is glasvervanging. De heldere platen worden vaak voor ruiten gebruikt. Dit kunnen ramen van een tuinhuisje zijn, maar ook dakpanelen voor een veranda.

Qua dakpanelen zijn ook de kanaalplaten erg geschikt. Zowel in helder als opaal kunnen deze platen daarvoor worden gebruikt. Uiteraard voor een veranda of uitbouw, maar ook grote projecten zoals tuincentra of kassen.

Andere toepassingen waar Lexan goed voor te gebruiken is zijn een balkonafscheiding, windschermen of bootramen. Een belangrijke reden om Lexan te gebruiken is dat het materiaal nagenoeg niet kapot gaan. De platen zijn vandalisme proof. De meeste toepassingen waar Plexiglas voor gebruikt wordt kan ook Lexan voor worden gebruikt. Men kiest vaak voor Lexan als er kans is op schade door vandalisme of intensief gebruik.

Lexan als dakplaat

Een veel gestelde vraag is welke dikte men moet gebruiken voor een plaat als men het als dakplaat wil gebruiken. We willen graag zo min mogelijk ondersteuning, maar de platen moeten uiteraard ook niet gaan doorhangen.

Bij massieve platen is er vaak een vuistregel die goed werkt. Dit betekend dat iedere mm dikte staat voor 10 cm overspanning. Dus een plaat van 3 mm dik kan ongeveer 30 cm overbruggen.

Bij kanaalplaten gelden andere regels. Feitelijk zijn alle platen in 4, 6 en 8 mm niet geschikt voor die toepassingen. Ze worden vaak als wand gebruikt, maar niet als dakplaat. Bij 10 mm kan een overspanning worden gemaakt van zo’n 60 cm. De 16 mm plaat kan tot ongeveer 90 cm. De 25 mm plaat kan tot 120 cm en de 32 mm plaat tot 150 cm.

Lexan op maat

Installeren van Lexan platen

Een Lexan plaat goed installeren is belangrijk. Per slot van rekening willen we niet dat de plaat los raakt. Er zijn dan ook een aantal manieren om de platen goed te bevestigen.

De eerste manier is schroeven. Dit is de meest makkelijke manier van Lexan plaat installeren. Belangrijk is om niet binnen 1 cm van de rand te schroeven. Ook is het praktisch om een gat voor te boren. De gaten moeten 2 mm groter zijn dan de schroef die u gaat gebruiken. Lexan kan namelijk gaan werken en het is handig als het niet onder spanning komt te staan rond een schroefgat. Ook is het verstandig te schroef niet helemaal in de plaat te schroeven. Anders ontstaat er eveneens te veel spanning op de plaat.

Naast schroeven worden platen ook verlijmd. Dit kan met een kit. Verstandig is om een flexibele kit te gebruiken, zeker bij buitentoepassingen. De platen kunnen dan groeien en krimpen. Een flexibele kit beweegt dan mee. Polymax is bijvoorbeeld een geschikte kit om te gebruiken. Dit bijt niet uit.

Platen in een frame zetten is ook een optie. Zeker bij kanaalplaten wordt dit vaak gebruikt. De platen liggen dan in een frame waar ze niet uit kunnen. U hoeft de platen dan niet te schroeven of lijmen.

Lexan plaat eigenschappen

Lexan is herkenbaar aan een aantal eigenschappen. Aan de buitenkant is het soms lastig te onderscheiden van Plexiglas. Toch zitten er zeker verschillen tussen de 2 kunststoffen.

Lexan plaat is bijzonder taai en slagvast. Het materiaal is praktisch onbreekbaar. Het is dan ook 25x sterker dan Plexiglas. Het materiaal bewerken is dan ook geen enkel probleem. De platen zijn nagenoeg niet kapot te krijgen.

De platen zijn wel enigszins flexibel. Ze zijn flexibeler dan Plexiglas. Die flexibiliteit helpt bij de sterkte van de plaat en ook kan de plaat koud gebogen worden.

De platen kunnen tegen temperaturen van 85 a 90 graden. Daarboven zal het materiaal gaan werken en kan het zijn eigenschappen verliezen.

Lexan plaat wordt gemaakt in een aantal kleuren. De meeste platen zijn helder of opaal, maar de platen worden ook gemaakt in smoketinten. Dit zijn vaak bruin of grijstinten.

Qua productie worden de platen op 3050 x 2050 mm gemaakt. Dit is de standaard fabrieksmaat. Bij kanaalplaten is dit anders. Deze worden vaak op een lengte van 7000 mm gemaakt en in verschillende breedtes. Die hangen af van de dikte van de plaat. De dikte van de massieve platen is van 1 mm tot en met 30 mm.

Alle Lexan platen hebben een UV-bescherming in de plaat. Die voorkomt dat de platen snel zullen vergelen.

Verder hebben de platen een B1 brandklasse. De platen zijn zelfdovend en geschikt om te gebruiken voor bepaalde toepassingen.