Categorie
Categorie
Prijs
Prijs - slider
29140
Kleur
Kleur
Plexiglas Helder
Plexiglas Helder 10 mm
139.50 per m2
Plexiglas Helder
Plexiglas Helder 2 mm
29.95 per m2
Plexiglas Helder
Plexiglas Helder 3 mm
39.95 per m2
Plexiglas Helder
Plexiglas Helder 4 mm
59.00 per m2
Plexiglas Helder
Plexiglas Helder 5 mm
74.00 per m2
Plexiglas Helder
Plexiglas Helder 6 mm
89.00 per m2
Plexiglas Helder
Plexiglas Helder 8 mm
119.00 per m2

Plexiglas Helder plaat gratis op maat

Plexiglas Helder is vermoedelijk de meeste gebruikte kunststof op de markt. Belangrijk echter om te weten is dat er 2 soorten zijn. Er zijn veel spookverhalen te vinden over wat je precies kan met beide varianten, maar bij Global Plastics willen we u graag helpen met de juiste keuze en u precies uitleggen wat de voor- en nadelen zijn. Uiteraard zagen wij de platen netjes en gratis voor u op maat zonder afname van reststukken.

Plexiglas Helder plaat offerte

Plexiglas Helder of Transparant

Qua woordgebruik komen we vaak 2 benamingen tegen als het gaat om helder Plexiglas. Bij het woord helder is er toch vaak nog verwarring. Plexiglas Helder zijn dan ook volledig transparante Plexiglas platen. Ze zien eruit als glas en laten zelfs meer licht door dan gewoon glas.

Bij Plexiglas Helder bedoelen we dus hetzelfde als Plexiglas Transparant. U krijgt dan precies dezelfde plaat.

Plexiglas Helder eigenschappen

Plexiglas Helder is een relatief stijve en vlakke kunststof als we het vergelijken met andere transparante kunststoffen zoals bijvoorbeeld Polycarbonaat. Als we een plaat van dezelfde dikte vergelijken met Polycarbonaat, dan zal de Polycarbonaat plaat meer doorhangen. Als we helder Plexiglas echter met glas vergelijken, dan is het slapper. Glas is veel stijver en vlakker.

Glas heeft echter als nadeel dat het veel breekbaarder is en ook volledig in stukken valt. Plexiglas Helder kan wel breken of scheuren, maar zal nooit helemaal kapot vallen. Plexiglas Helder is het meest kwetsbaar op de hoeken.

Qua lichtdoorlatendheid laat helder Plexiglas zo’n 92% procent van het licht door. Dit is meer dan een standaard glasplaat waar meer vervuiling in de plaat zit. Plexiglas Helder is dan ook een prima vervanger voor glas of vergelijkbare oplossingen.

Als u Plexiglas Helder als glasvervanger wenst te gebruiken en de platen liggend wilt installeren, dan is het handig om te weten welke overspanning ze kunnen maken. U kunt hiervoor een makkelijk rekensom gebruiken. 1 mm dikte kan een overspanning maken van 10 cm zonder dat het teveel doorhangt. Een 4 mm dikke plaat overbrugt 40 cm.

Het materiaal kan tegen temperaturen van 60 a 65 graden. Vanaf die temperatuur kan het materiaal bewerkt worden, bijvoorbeeld bij buigen van het materiaal. Het smeltpunt ligt rond de 100 graden. Let dus goed op dat de platen niet aan te hoge temperaturen worden blootgesteld.

Een ander belangrijk verschil is Helder XT en Helder gegoten. Dit verschil in kwaliteit is bij sommige toepassingen handig om te weten. Plexiglas Helder XT, zoals het ook hier op deze pagina staat, kan voor vrijwel alles worden gebruikt. Alleen de zogeheten warme bewerkingen, zoals polijsten, lasersnijden en buigen is verstandiger om met Plexiglas Helder gegoten te doen. De XT plaat kan eerder breken en of er komen scheurtjes in bij die bewerkingen.
Boren kan in beide soorten platen.

Wat betreft de afmetingen en diktes van de platen zit er ook een verschil tussen de XT en gegoten platen. Plexiglas Helder XT heeft als basisafmeting 3050 x 2050 mm. Gegoten platen zijn 3050 x 2030 mm. Qua dikte zijn er XT platen van 2 mm tot vaak 30 mm dikte. Gegoten platen zijn er ook in 1 mm, en ook in dikkere platen tot wel enkele honderden millimeters dik.

Plexiglas Helder plaat

Welke soorten Plexiglas Helder zijn er?

Zoals hierboven al een beetje staat uitgelegd zijn er 2 soorten Plexiglas Helder. De XT platen en de gegoten platen. Het verschil tussen deze platen zit hem in de manier van produceren. De XT platen zijn platen die geëxtrudeerd zijn. Deze platen worden geperst. Dit heeft als gevolg dat er meer spanning in de platen zit. Hier ziet u niks van en merkt u ook weinig van. Alleen bij bepaalde bewerkingen kan dit soms onhandig zijn.

Plexiglas gegoten, wordt zoals het al zegt, gegoten. Het vloeibare acrylaat wordt gegoten in een glazen mal. Hierin hard de plaat uit. De plaat is bijzonder vlak en heeft ook minder spanning in de plaat. Bij warme bewerkingen wordt er ook altijd geadviseerd om deze platen te gebruiken. Warme bewerkingen zijn polijsten, lasersnijden en buigen.

Plexiglas Helder of Polycarbonaat Helder?

Bij de keuze van een heldere plaat wordt er vaak gekozen voor Plexiglas Helder. In de meeste gevallen is dit zeker een goede keuze. Plexiglas Helder is voor veel dingen toepasbaar. Toch kan Polycarbonaat Helder soms een verstandige keuze zijn. Hieronder leggen we uit wat de afwegingen kunnen zijn.

Als u kijkt naar glasvervanger, dan kunnen beide kunststoffen. Qua prijs is Plexiglas Helder goedkoper. Belangrijk is om af te wegen of de kans dat de ruiten kapot kunnen gaan aanwezig is. Als er kans is op vandalisme of er iets tegen het raam aan kan komen, dan is Polycarbonaat de beste optie. Dat is praktisch onbreekbaar en bijzonder taai. In alle andere gevallen is Plexiglas Helder de beste optie.

Qua lichtdoorlatendheid is Plexiglas Helder ook de beste optie. Ze laten nagenoeg hetzelfde percentage licht door. Dan is prijs vaak de doorslaggevende factor en is Plexiglas goedkoper.

Wilt u transparante platen gebruiken voor uw veranda of uitbouw? Dan is ook hier de afweging van intensief gebruik van toepassing. Verder is Plexiglas de meest verstandige keuze. Dit zijn vlakkere platen waarmee u makkelijker grotere afstanden kan overbruggen zonder dat ze doorhangen. Polycarbonaat is flexibeler. Beide platen hebben wel UV-bescherming. Hierdoor zullen beide platen niet snel vergelen en kunnen ze prima buiten worden gebruikt.

Als u de platen wilt bewerken, dan biedt Plexiglas Helder meer opties. Polijsten, buigen en verlijmen gaan veel beter of alleen maar bij Plexiglas. Polycarbonaat is wel goed te zagen en frezen, maar andere bewerkingen zijn lastiger.

Als u een plaat in een bepaalde kromming of buiging wilt plaatsen, dan hangt dit sterk af van hoe u dit wenst te buigen. Als de plaat koud gebogen moet worden dan is Polycarbonaat de beste optie. Die kan koud worden gezet zonder dat het kapot gaat. Plexiglas Helder zal naar verloop van tijd wel scheuren.

Plexiglas Helder banner

Waar kan ik Plexiglas Helder voor gebruiken?

Plexiglas Helder heeft vele toepassingen. Juist omdat het ook als glasvervanger geldt en goed te bewerken is, zijn de mogelijkheden eindeloos. Glasvervanging is een optie, maar we zien Plexiglas Helder ook terug als beschermplaat, signing, balkonafscheiding, stofkap, interieurinrichting of bewerkte producten zoals displays, sleutelhangers, cirkels etc.

Hoe wordt Plexiglas Helder gemaakt?

Het productieproces van Plexiglas hangt af van welke soort het is. Plexiglas Helder XT wordt geëxtrudeerd. Dit betekend dat dit geperst wordt in bepaalde vorm. Dit gebeurd onder hoge druk. De platen worden daarna in de juiste afmeting gesneden.

Gegoten platen worden zoals gezegd gegoten. Het vloeibare acrylaat wordt in een glazen mal gegoten. Hier hard de plaat uit. De platen zijn bijzonder vlak en hebben minder een verloop dat de XT platen. Er zit dus minder dikte verschil tussen. Het gegoten proces duurt wel langer dat de XT platen. Hierdoor zijn de platen vaak ook duurder. De XT platen zijn ontwikkeld om sneller platen te produceren om aan de vraag te kunnen voldoen. Het werd steeds populairder waardoor er naar een snellere manier van produceren werd gekeken.