Categorie
Prijs
27140
Plexiglas Helder
PMMA Helder 10 mm
139.50 per m2
Plexiglas Helder
PMMA Helder 2 mm
27.95 per m2
Plexiglas Helder
PMMA Helder 3 mm
39.90 per m2
Plexiglas Helder
PMMA Helder 4 mm
52.00 per m2
Plexiglas Helder
PMMA Helder 5 mm
71.00 per m2
Plexiglas Helder
PMMA Helder 6 mm
82.00 per m2
Plexiglas Helder
PMMA Helder 8 mm
102.00 per m2
Perspex Plexiglas Opaal
PMMA Opaal 2 mm
31.00 per m2
Perspex Plexiglas Opaal
PMMA Opaal 3 mm
44.00 per m2
Perspex Plexiglas Opaal
PMMA Opaal 4 mm
57.00 per m2
Perspex Plexiglas Opaal
PMMA Opaal 5 mm
74.00 per m2

PMMA plaat op maat gezaagd

PMMA is een naam die we minder vaak tegenkomen. Vakspecialisten weten wat het is maar in de volksmond is dit niet een benaming die we veel gebruiken. Het is namelijk de technische benaming van het materiaal acrylaat. PMMA staat voor Polymethylacrylaat. Toch hebben de meeste mensen het simpelweg over Plexiglas. Dit is overigens een merknaam van het materiaal PMMA.

Global Plastics heeft een breed assortiment aan PMMA platen liggen die wij allemaal gratis op maat zagen zonder afname van rest.

PMMA plaat

Eigenschappen van PMMA

PMMA is een kunststof met hele specifieke eigenschappen. Het is in de basis gemaakt als alternatief op glas. Doordat glas relatief duur was en ook snel kapot kon gaan is men begonnen met de ontwikkeling van PMMA.

Het materiaal is dan ook behoorlijk taai. Het is dan ook 25x sterker dan gewoon glas. Dit heeft als groot voordeel dat de platen niet snel kapot gaan. Ze kunnen scheuren en breken, maar dit gaat beduidend minder snel dan glas. Ook valt het niet zo uit elkaar als glas.

Ook is het materiaal relatief licht. Het heeft een soortelijk gewicht van 1,2 kg per mm dikte per m2. Dus een plaat van 3 mm dik, weegt per m2 3,6 kg.

Als we kijken hoe het wordt geproduceerd, dan zien we dat PMMA er in verschillende vormen en soorten is. Allereerst is er een productieverschil, namelijk XT en gegoten. De XT platen worden geëxtrudeerd en de gegoten platen, worden als vloeibaar materiaal gegoten in een glazen mal. Daar harden de platen uit. De XT platen zijn er alleen in helder en opaal en zijn gemaakt omdat de vraag naar die platen hoger was. De manier van produceren zorgt ervoor dat er meer spanning in die platen zit. Voor bepaalde manieren van bewerken heeft dit consequenties en is het verstandiger gegoten materiaal te gebruiken. PMMA is er dan ook in plaatmateriaal, maar kan ook in rondstaf, vierkant staf en buismateriaal worden gemaakt.

Als we kijken naar PMMA dan zien we dat het in vele maten, diktes en kleuren wordt gemaakt. De kleuren zijn Helder, Opaal, massieve kleuren, transparante kleuren, fluor, frosted, speciale dessins etc. De afmeting van deze platen is in XT 3050 x 2050 mm en in gegoten materiaal 3050 x 2030 mm. Er zijn wel uitzonderingsmaten zoals bij de opaal 4 mm. Die zijn er ook op 4000 x 2050 mm en 6000 x 2050 mm. Ook kunnen fabrieken nog andere maten produceren als de klant hierom vraagt.

PMMA wordt qua dikte gemaakt vanaf 1 mm en kan wel oplopen tot enkele honderden millimeters dik.

PMMA plaat op maat

PMMA assortiment

Het assortiment van PMMA platen is heel divers en uiteraard sterk afhankelijk van het merk. Ieder merk die PMMA platen maakt heeft zijn eigen assortiment aan kleuren die zij produceren. Uiteraard heeft ieder merk zijn gamma aan heldere en opaal platen. De meest leveranciers hebben deze platen zowel in XT als gegoten kwaliteit.

Massieve kleuren en transparante kleuren worden ook door de meeste fabrikanten gemaakt. De een heeft hierin een breder aanbod dan de ander. Standaard zijn vaak de witte en zwarte massieve platen. Ook de basis kleuren in massief zien we hier vaak terug.

Bij de transparante kleuren in PMMA is er nog een onderscheid te maken. Zo zijn er standaard kleuren in transparant, fluor kleuren, smoke kleuren, glasslook en ook frosted kleuren. Vooral de smoketinten worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld bootramen en caravanramen.

Uiteraard zijn er nog meer PMMA platen denkbaar zoals speciale dessins met spikkels, spiegelplaten, ontspiegeld etc.

Als de ene leverancier een bepaalde kleur niet heeft, dan zijn er altijd meer opties om te kijken of zij wel uw gewenste kleur hebben.

PMMA verwerken

PMMA bewerken is geen enkel probleem en er zijn tal van mogelijkheden om dit materiaal te bewerken. Het is misschien wel de kunststof met de meeste bewerkingsmogelijkheden.

PMMA zagen is dan ook geen enkel probleem en wordt vaak gedaan. Zo krijgt u uw plaat precies op de door uw gewenste afmeting. Zagen kunnen wij voor u doen, maar als u zelf een cirkelzaag of decoupeerzaag heeft, dan moet dit ook lukken.

Frezen is ook heel goed mogelijk. Dit wordt vaak gedaan om speciale vormen van PMMA te maken. Welke vorm u ook kunt bedenken, met frezen is het mogelijk.

Laseren is een alternatief voor frezen. Ook dit gaat prima. Het voordeel van laseren is dat het veel preciezer is dan frezen. Er kunnen dan ook veel scherpere hoeken gemaakt worden in het PMMA. Ook kunt u met een laser vaak graveren. Dat gaat eveneens prima op dit materiaal. Zo kunt u teksten, logo’s en meer op het materiaal zetten.

Er zijn nog meer mogelijkheden met PMMA. Buigen is ook een optie. Met een lasdraad kan het materiaal gezet worden. Koud zetten lukt niet, maar warm zetten is geen probleem. Zo kunt u de platen in die hoek zetten die u wenst.

Een bewerking die ook veel wordt toegepast is polijsten. Met een diamantpolijstmachine of door middel van vlampolijsten kunnen mooie gladde en heldere randen worden gemaakt aan het materiaal. Zo worden ze hetzelfde als het oppervlak. Met een laser kan hetzelfde effect worden gemaakt.

Lijmen is ook goed mogelijk met PMMA. Zo kunt u de platen simpelweg verlijmen aan andere materialen. Een lijm die goed werkt met het materiaal is Polymax. Als u PMMA aan elkaar wilt versmelten, als u bijvoorbeeld een stofkap wilt maken, dan is Acryfix de beste keuze. Die lijm geeft een chemische reactie waardoor de platen aan elkaar versmelten.

PMMA op maat

Toepassingen PMMA

PMMA kan op vele manieren worden gebruikt. Het gebruik hangt vaak samen met de type plaat en ook de kleur. Heldere PMMA platen worden dan ook vaak gebruikt als glasvervanging. Dit kan een standaard raam zijn, maar kan ook voor een glazen dak zijn van een uitbouw. Ook worden de heldere platen vaak voor reclame toepassingen en stofkappen gebruikt.

PMMA in opaal wordt voornamelijk gebruikt voor lichtbakken of toepassingen met licht. De platen laten namelijk de lichtbron niet zien, maar laten het licht wel door. Om die reden zijn deze platen dan ook erg geschikt.

De platen in kleur, massief of transparant, worden meestal gebruikt voor reclame en signing toepassingen. Vooral in combinatie met bewerkingen kunnen gevelletters gemaakt worden, naamborden of speciale lichtbakken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook qua interieurinrichting zien we dat dit materiaal veel wordt gebruikt. De kleuren sluiten eventueel aan bij een huismerk of logo en kunnen zo een winkelinrichting versterken.

De frosted kleuren van PMMA worden vrijwel altijd voor lichttoepassingen gebruikt. De platen laten allemaal licht door en de lichttransmissie van de platen is heel mooi. Ze verspreiden het licht heel goed. Zeker de heldere en opale frosted platen hebben een mooie lichttransmissie. In combinatie met gekleurd ledlicht kunnen er verschillende effecten gemaakt worden met die platen. De lichtbron is namelijk niet zichtbaar maar de plaat licht wel helemaal op.

Uiteraard zijn er nog vele andere PMMA platen beschikbaar op de markt in allerlei soorten en kleuren die voor verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt.