Polycarbonaat Helder plaat gratis op maat
Polycarbonaat Helder is vaak het alternatief voor Plexiglas Helder. Door zijn eigenschappen is het soms dan ook verstandiger om Polycarbonaat Helder te gebruiken. Bij Global Plastics zagen wij deze platen uiteraard gratis voor u op maat zonder rest. Op deze pagina vindt u ons assortiment aan platen. Wilt u meer weten over Polycarbonaat Helder? Lees dan hieronder gerust verder.
Merknamen Polycarbonaat Helder
Polycarbonaat is een kunststof dat soms zelfs bekender is onder een merknaam. Net zoals Plexiglas, wat ook een merknaam is van acrylaat, dat vaak in de volksmond meer wordt gebruikt. Bij Polycarbonaat is dat Lexan of Lexaan. Wij hanteren de technische benaming op onze website, echter komt u die merknamen ook vaak tegen. Het is zeker niet altijd zo dat u altijd hetzelfde merk geleverd krijgt. Vele aanbieders die Plexiglas verkopen, verkopen vaak andere A-merken. Dat is dezelfde kwaliteit, maar dan niet van merk Plexiglas zelf. Bij Polycarbonaat zien we dit ook vaak gebeuren. Uiteraard verkopen wij alleen maar A-merken in Polycarbonaat en uiteraard andere kunststoffen.
Eigenschappen van Polycarbonaat Helder
Polycarbonaat is een kunststof dat bijzonder sterk en taai is. Waar Plexiglas 30x sterker is dan glas, is Polycarbonaat 25 keer zo sterk als Plexiglas. Het materiaal is zo taai en slagvast dat het nagenoeg onbreekbaar is. Vanaf 12 mm dik is het zelfs kogelwerend tegen kleine kalibers.
Dit is dan ook een belangrijke eigenschap om te kiezen voor Polycarbonaat in plaats van Plexiglas. Verder zijn de platen net zo helder als glas. Ze laten rond de 92% licht door en lijken sterk op echt glas.
Een verschil van Polycarbonaat Helder ten opzichte van Plexiglas helder en gewoon glas is dat het materiaal een stuk slapper/buigzamer is. De platen zijn minder stijf en vlak. Ze kunnen dan ook niet zo’n grote overspanning maken als Plexiglas. Door zijn flexibiliteit kan hij wel meer impact opvangen. De platen zijn dan ook erg vandalisme proof.
Ook is Polycarbonaat Helder nagenoeg niet kapot te krijgen. Waar plexiglas nog kan scheuren of breken, is Polycarbonaat zelfs op de hoeken amper kapot te krijgen.
De temperatuurbestendigheid van Polycarbonaat Helder ligt rond de 80 a 85 graden. Vanaf dat punt kan het materiaal bewerkt worden en verliest het zijn eigenschappen. Het is dan ook niet verstandig om Polycarbonaat te gebruiken op plekken met te hoge temperaturen.
Qua brandklasse is Polycarbonaat Helder een goede keuze. Het heeft een brandklasse van B1. Hierdoor is het een stuk veiliger. Het materiaal zal namelijk niet druppen en is zelfdovend. Het wordt dan ook vaak toegepast op locaties waar deze brandklasse vereist is.
Polycarbonaat Helder wordt op 2 manieren gemaakt. De massieve platen zoals u ze hier ziet op deze pagina, maar ook als kanaalplaat. De massieve platen zien we meer terug als glasvervanging. De kanaalplaten worden vaker gebruikt voor daken van veranda’s, tuincentra of kassen.
De afmetingen van Polycarbonaat zijn altijd 3050 x 2050 mm. Er worden bij uitzondering wel andere lengtes gemaakt, maar de meeste fabrieken produceren deze maat. Qua diktes loopt Polycarbonaat Helder van 1 mm tot enkele cm’s dik. Meestal tot zo’n 50 mm.
Welke soorten Polycarbonaat Helder zijn er?
Bij Plexiglas zijn er 2 soorten qua productieproces. Bij Polycarbonaat is het productieproces niet anders, echter zijn er wel 2 soorten platen die er ontwikkeld worden. De meest gebruikte zijn de massieve platen.
Daarnaast zijn er ook kanaalplaten. Dit zijn veel lichtere platen die uit meerdere kanalen en lagen bestaan. De platen zijn door de meerdere lagen veel stijver dan de massieve platen en zijn ook bijzonder slagvast. Ze kunnen ook beter worden toegepast voor doeleinden waarbij de platen liggend worden geplaatst.
Polycarbonaat Helder of Plexiglas Helder?
Optisch zien beide platen er hetzelfde uit, en ook qua toepassingen zien we beide platen veel terug. Ze hebben dan ook veel raakvlakken. Voor iemand die minder bekend is met kunststof is het ook lastig te zien of het Plexiglas of Polycarbonaat is. Het zit hem dan ook in de eigenschappen van de plaat. Hier zitten wel duidelijke verschillen tussen. Op basis daarvan kunnen ook keuzes gemaakt worden welke plaat de beste keuze is.
In de meeste gevallen worden de platen gebruikt als glasvervanging. Qua prijs is het heel makkelijk, dan is Plexiglas de goedkopere oplossing. Als u een ruitje van een tuinhuis, of een raam in uw veranda wilt vervangen, dan is Plexiglas een prima optie. De enige reden om voor Polycarbonaat Helder te kiezen is als er sprake kan zijn van vandalisme of als de platen intensief worden gebruikt. Polycarbonaat is veel taaier en praktisch niet stuk te krijgen. Glasvervanging bij bushokjes kan dus het beste met Polycarbonaat Helder.
Als lichtdoorlatendheid de afweging is, dan maakt het weinig uit. Beide materialen laten rond de 92% van het licht door. Ook qua uitstraling zien de platen en hetzelfde uit. Veelal zal prijs dan de doorslaggevende factor zijn.
Als u een uitbouw of veranda bouwt, dan kunnen massieve kunststof platen een goede oplossing zijn. Als u kiest voor heldere platen, dan zijn beide platen mogelijk. Plexiglas is de betere keuze als u een grotere overspanning moet maken. Plexiglas is stijver en kan makkelijker grotere afstanden overbruggen. Mits de platen intensiever worden gebruikt, dan is Polycarbonaat Helder wel de betere optie. Beide platen kunnen overigens buiten worden gebruikt. Ze hebben allebei UV-bescherming in de plaat. Hierdoor zullen ze beide niet snel vergelen. Ook kunnen ze goed tegen alle weersinvloeden.
Als u de platen wilt gaan bewerken, dan is er wel een duidelijker onderscheid. Zagen, frezen van vormen is met beide materialen goed mogelijk. Als u echter de randen mooi gepolijst wilt hebben, als u ze warm wilt buigen of als u de platen aan elkaar wilt verlijmen, dan is Plexiglas de betere optie. Deze bewerkingen zijn nagenoeg niet mogelijk met Polycarbonaat.
Als u van plan bent een plaat in een bepaalde kromming of buiging wilt plaatsen, dan is Polycarbonaat de beste optie. Polycarbonaat kan namelijk koud worden gebogen en zal niet stuk gaan naar verloop van tijd. Plexiglas zal naar verloop van tijd wel scheuren en breken.
Welke toepassingen heeft Polycarbonaat Helder?
Polycarbonaat wordt veelal gebruikt als glasvervanger. Qua uiterlijk is dit ook een logische keuze. Vooral de toepassingen waarbij het glas tegen een stootje moet kunnen, daar lijkt Polycarbonaat een goede oplossing. Toch zien we de platen ook terug als balkonafscheiding, beschermplaat, bootraam, of bij toepassingen waarbij de plaat gebogen moet worden geplaatst.
Hoe maken ze Polycarbonaat Helder?
Polycarbonaat Helder wordt gemaakt door een extrusiemachine. Dit betekend dat de platen geperst worden in een bepaalde vorm. Of dit nou om een massieve plaat gaat of een kanaalplaat. Ze worden dan ingekort op de juiste lengte.
Dit is een snelle manier van produceren. Polycarbonaat kan dan ook relatief snel worden geproduceerd. De afmetingen van de platen zijn vaak 3050 x 2050 mm. Bij kanaalplaten zijn de platen vaak veel langer deze worden vaak op 7000 mm geproduceerd, maar kunnen in principe nog langer gemaakt worden.