Perspex Opaal plaat gratis op maat
Perspex Opaal kennen we voornamelijk als lichtbakplaat en wordt soms ook wel melkglas genoemd. Global Plastics heeft een ruim assortiment aan opaal in XT en gegoten materiaal en heeft het op meerdere diktes en afmetingen liggen.
Uiteraard zagen wij deze platen netjes voor u op maat zonder afname van reststukken. Zo koopt u dus alleen die platen die u nodig heeft.
Perspex Opaal of Melkglas
In de volksmond is er weleens een spraakverwarring over wat opaal is, hoe het eruit ziet en of het hetzelfde is als melkglas. Perspex Opaal is een wit uitziende plaat die licht doorlaat. De Perspex Opaal XT plaat laat tot wel 65% licht door. Een witte Perspex plaat ziet er vrijwel hetzelfde uit, maar is een massieve kleur en laat tot 3% licht door.
Perspex melkglas is niet hetzelfde. Melkglas is vaak een troebele plaat in plaats van dat hij wit is. Het woord melk geeft de indruk dat dit een witte plaat is, echter zijn deze platen troebel, waardoor ze iets witter zijn dan een heldere plaat. Een melkglas plaat is vaak gezandstraald en heeft een structuur op de plaat. Ze zijn niet zo glad en vlak als Perspex Opaal. Ook zijn platen vaak mat van uiterlijk. Perspex Opaal is glimmend op het oppervlak.
Ook ziet u bij een opaal plaat alleen een schaduw achter de plaat of een silhouet. U kunt er geen kleuren doorheen zien. Een melkglas plaat laat wel kleur door en kunt u beter zien wat er achter staat.
Perspex Opaal eigenschappen
Perspex Opaal en al het Perspex is relatief een vlakke en stijve kunststof. In vergelijk met Polycarbonaat Opaal is het een stuk vlakker. Als je dezelfde dikte met elkaar zou vergelijken dan hangt het Perspex een stuk minder door. Als we het vergelijken met glas, dan is Perspex wel slapper. Glas is bijzonder vlak en nagenoeg niet buigzaam.
Een groot voordeel van Perspex Opaal ten opzichte van glas is dat het niet zo breekbaar is. Glas versplintert helemaal, maar Perspex kan alleen scheuren of breken. Het zal niet volledig uit elkaar vallen. De hoeken van Perspex Opaal zijn het meest kwetsbaar.
Qua lichtdoorlatendheid is Perspex Opaal er in verschillende gradaties. De standaard XT plaat laat tot 65% aan licht door. De dikkere platen van 4 en 5 mm liggen rond de 60%. Er zijn echter meerdere soorten opaal platen die een andere lichtdoorlatendheid hebben. Dit zijn de gegoten platen. Die zijn er in meerdere types, elk met hun eigen lichtdoorlatendheid. Dit kan variëren van 60 tot 20% lichtdoorlatendheid. Dit hangt ook af van welk merk de platen zijn. Iedere fabrikant ontwikkeld zijn eigen gamma aan platen.
Net zoals Plexiglas Helder kan Perspex opaal tegen temperaturen van 60 a 65 graden. Dit is het punt waarop de platen bewerkt kunnen worden voor bijvoorbeeld buigen. Het smeltpunt ligt rond de 100 graden. Perspex Opaal kun je dus beter niet gebruiken voor toepassingen waarbij de temperatuur te hoog oploopt. Ook is Perspex Opaal niet brandwerend. Het gaat druppen en heeft niet dezelfde brandklasse als Polycarbonaat. Dat is namelijk zelfdovend.
Als we kijken naar de toepassingen en bewerkingen dan is het belangrijk een onderscheid te maken tussen opaal in XT en gegoten. De XT platen kunnen op meerdere manieren worden bewerkt en vrijwel alles is mogelijk. Alleen de warme bewerkingen raden wij niet aan. Met warme bewerkingen doelen wij op polijsten, buigen en laser snijden. Die bewerkingen zijn beter met gegoten materiaal. Dat materiaal heeft minder spanning in de plaat en zal door die bewerkingen minder scheuren en breken. Wat betreft het boren in de platen kan dit met beide materialen.
Qua variëteit bij de platen is er ook een onderscheid tussen XT platen en gegoten. Perspex Opaal XT wordt standaard gemaakt in 3050 x 2050 mm. Er zijn wel uitzonderingsmaten. Dit is de 4000 x 2050 en 6000 x 2050 mm. Deze platen zijn er bijna alleen in 4 mm dikte. Deze platen zijn speciaal ontwikkeld voor grote lichtbakken. In gegoten materiaal is de standaardmaat 3050 x 2030 mm.
Als we kijken naar de dikte van de platen, dan zien we de XT platen vaak in 2, 3, 4 en 5 mm dikte. Gegoten platen beginnen vaak bij 3 mm, maar lopen door tot 10 mm dikte. Afhankelijk van de dikte en toepassing kan het dus een keuze zijn om bijvoorbeeld voor het een of het ander te kiezen.
Welke soorten Perspex Opaal zijn er?
Zoals we hierboven al hebben benoemd is er een duidelijk onderscheid tussen 2 soorten Perspex Opaal, namelijk de XT platen en de gegoten platen. Dit verschil zit hem in de manier waarop de platen worden geproduceerd. Een XT plaat is een plaat die wordt geëxtrudeerd. Dit betekend dat de plaat wordt geperst onder hoge druk om hem in de vorm te maken zoals hij moeten worden.
De gegoten platen worden gegoten in een glazen mal. In die mal kunnen de opaal platen uitharden. Het verschil in productie heeft als resultaat dat de XT platen meer spanning in het materiaal hebben. Wel gaat het proces bij de XT platen een stuk sneller. Die platen kunnen dan ook meer geproduceerd worden. Qua bewerkingen is het ook verstandig om een goede keuze te maken welke u nodig heeft. Doordat er in de XT platen meer spanning zit, is het niet verstandig om er warme bewerkingen mee te doen.
Perspex Opaal of Polycarbonaat Opaal?
Kiezen tussen Perspex of polycarbonaat is niet altijd een simpele keuze. Belangrijk is het om te kijken naar de eigenschappen van beide materialen en dit te vertalen naar uw toepassing. Perspex Opaal is vaak een goede oplossing omdat het materiaal voor veel toepassingen geschikt is en goed bewerkt kant worden. Toch is Polycarbonaat Opaal soms de betere keuze.
Perspex Opaal wordt het meeste gebruikt als lichtbakplaat. Het meest voor de hand liggend is dan te kiezen voor Perspex. De lichtdoorlatendheid maakt elkaar niet veel, dus daar zit de afweging niet. Perspex Opaal is goedkoper van Polycarbonaat en ook is het op grotere afmetingen verkrijgbaar mits het groter moet zijn dan de standaard fabrieksmaten. De enige reden om voor Polycarbonaat te kiezen is als er kans is op vandalisme of als iemand tegen de plaat aan kan komen. Polycarbonaat is veel sterker en taaier en nagenoeg onbreekbaar. Dan is Polycarbonaat de veiligere keuze.
Lichtdoorlatendheid kan zeker een afweging zijn. Bij Perspex is er een ruim aanbod aan verschillende platen die allemaal hun eigen lichtdoorlatendheid hebben. De standaard Polycarbonaat platen hebben dezelfde lichtdoorlatendheid dan de XT plaat. Mits de platen minder licht door moeten laten, dan heeft u meer keuze bij Perspex. Er zijn wel meerdere soorten platen op de markt van Polycarbonaat, echter is die keuze veel beperkter.
Als u de platen voor een uitbouw of veranda wenst te gebruiken dan zijn er ook 2 argumenten. Als de platen een grotere oversteek moeten maken zonder ondersteuning, dan is Perspex Opaal de betere optie. Die platen zijn vlakker en kunnen een grotere afstand overbruggen. Mits de platen intensiever worden gebruikt, dan is Polycarbonaat de betere oplossing aangezien die platen veel taaier zijn.
Qua bewerkingen is Perspex Opaal de beste optie. Perspex is veel beter te bewerken. Polycarbonaat is te zagen, frezen en boren, en kan eventueel gebogen worden door middel van een mal. Dat laatste is vrij complex. Bewerkingen zoals laseren, buigen, polijsten en lijmen gaan beter met Perspex.
Als u een plaat koud wilt buigen en in een bepaalde hoek wilt plaatsen, dan is Polycarbonaat de beste optie. Die platen kunnen koud worden gebogen en zullen niet kapot gaan. Perspex gaat uiteindelijk wel kapot.
Waar kan ik Perspex Opaal voor gebruiken?
De toepassingen van Perspex Opaal zien we vaak in dezelfde tak van sport. In de meeste gevallen worden ze gebruikt voor lichtbakplaten. Dit kan puur functioneel zijn als voor reclamedoeleinden. Verder kunnen de platen ook goed worden gebruikt voor privacy doeleinden. Een balkonafscheiding is met Perspex Opaal heel geschikt. Het laat wel licht door, maar u zit wel uit het zicht. Verder worden de platen gebruikt als beschermplaat of voor interieurtoepassingen.
Hoe wordt Perspex Opaal gemaakt?
Zoals eerder aangegeven zijn er 2 soorten manieren van produceren. De XT platen worden geëxtrudeerd. De platen worden dan in een bepaalde vorm geperst. De gegoten platen worden in een mal gegoten. Hier harden de platen uit. XT platen zijn sneller te produceren. De vraag naar Perspex nam steeds toe en om die reden zijn er XT platen ontwikkeld.